Quantcast

Еврокомисията ще проверява "Пампорово" за незаконно строителство

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2013 в 12:19 2613 1

Пампорово
Пампорово

Сигнал за незаконно строителство и нерегламентирана държавна помощ е подаден в Европейската комисия от неправителствената организация "Синята планета".

Еврочиновниците са сезирани за това, че предприеятието "Пампорово" АД е получило нерегламентирана държавна помощ под формата на държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд. "Случаят е подобен на извършените заменки на гори преди години", съобщават от "Синята планета".

Случаят е пратен в Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК заради бездействието на българските власти, която ще провери дали действията на „Пампорово“ АД са довели до нарушения на европейското законодателство.

Собственик на "Пампорово" АД е банкерката Цветелина Бориславова чрез акционерите "СИЕСАЙЕФ", "Перла Мениджмънт" и "Бул Консултинг 2011".

През ноември проверка на Изпълнителната агенция по горите в курорта Пампорово установи, че лифтът до връх Снежанка е построен незаконно, като е осъществена и нерегламентирана сеч за разширяване на писти. 

От "Синята планета" са пратили сигнал за това, че дружеството ползва държавни земи без проведен конкурс, без да плаща наем и без да е сменено предназначението на земите. 

"Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж. На „Пампорово“ АД е съставен акт No II-1/7.11.2013, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влезнал в сила. Изпълнителна агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара", се казва в съобщение на организацията, пратено до медиите.

В него се казва още, че освен този лифт „Пампорово“ АД е построило и нeзаконно съоръжение за изкуствен сняг.

"На 30.03.2011 г. Регионална дирекция за Национален строителен надзор-Южен централен район е извършила проверка и съставила констативен протокол №57, в който установява, че Пампорово АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на закооустановения ред по реда на Закона за устройство на територията. Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян, при РДНСК, Южен централен район е издал заповед, с която забранява ползването на съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж. Определен е срок за доброволно изпълнение на заповедта.

През септември 2011 Административният съд - Смолян потвърждава, че няма издадени строителни книжа за изграждането на “Съоръжението за изкуствен сняг” и няма проведена процедура пред ДНСК по въвеждането му в експлоатация. Съоръжението преминава през земи от Държавен поземлен фонд и Държавен горски фонд, за които Пампорово АД няма документ за обственост. С това съдът потвърждава, че заповедта за забрана ползването на съоръжението, е издадена правилно", се казва още в текста на прессъобщението, подписано председателя на организацията Пейо Майорски. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2013 в 12:00

Бориславова ни остави без Родопи, а държавата спи по въпроса!!! Докога ДНСК, Министерство на земеделието, МОСВ ще гледат това безобразие без да си мръднат пръста???