Евродепутатите от ГЕРБ в декларация: Комисията ЛИБЕ трябва да разгледа заканите на Бойко Рашков

OFFNews 23 юли 2021 в 16:30 3261 2

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС в ЕНП излязоха с декларация заради думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който по-рано в парламента заяви, че съжалява, че през 90-те не се е справил с Борисов, "но има време". 

Ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП, категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим, се казва в декларация на евродепутатите.

По думите им днес Рашков е направил едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент. "Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес", пишат евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

В декларацията си те са категорични, че сега "бившият следовател Рашков, в качеството си на служебен министър със срок от 2 месеца, назначен от кандидата за още един мандат президент Радев, изпълнява предизборните поръчки да разчисти политическия терен за предстоящите избори, на този, който го е назначил".

"Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС", се казва още в декларацията на евродепутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2115

1

Тролов

23.07 2021 в 20:28

Тези са големи абдали! Право на вълка в устата. Нали точно тая комисия ще идва тук септември да проверява Гешев и казусите около Борисов, кюлчета, пачки, Барселона, записи. Йончева е шеф точно в тая комисия! Акъл имат ли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки