Ердоган награди наши пожарникари и полицаи, участвали в спасителните акции след земетресението в Турция

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също отиде в Анкара, за да получи благодарствена грамота за България

OFFNews 25 април 2023 в 17:29 2139 1

Снимка Пресцентър на Министерството на вътрешните работи

Турският президент връчи почетен знак на главен инспектор Петър Петров

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган награди представители на чуждестранните екипи, които се включиха в спасително-издирвателните операции след тежкото земетресение. Държавният глава награди и българските екипи, спасявали хора след опустошителния трус. 

Турският президент връчи почетен знак на главен инспектор Петър Петров, началник сектор „Специализирани оперативни дейности“ в Регионалната дирекция "Безопасност и защита на населението" – Пловдив.

Освен това министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано днес замина за Анкара, получи благодарствена грамота в знак на благодарност от страна на южната ни съседка за помощта, оказана от България след унищожителното земетресение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 

Церемонията се състоя в президентския дворец Бештепе в Анкара.

Турският президент благодари на всички спасители, участвали в акциите по издирване и спасяване след разрушителните земетресения. Ердоган посочи, че има няколко категории медали в Турция, включително е било взето решение за издаване на специални медали за хора, участвали в спасителни акции в зони на бедствие, предаде БТА. 

"Не искаме никой по света да изпитва това, което ние преживяхме. В най-трудните минути вие се намирахте заедно с нас, ние не можем да игнорираме този факт. Днес искаме да благодарим за работата на всички спасители. Ще връчим медали на нашите местни и чуждестранни работници", заяви той.

Целият ни народ оказа помощ, допълни той. По думите му от над 90 страни са пристигнали спасители и доброволци.

"Медалите, които ще връчим, представляват духовна памет, израз на истинска благодарност от нашия народ. И най-вече вие ще живеете в сърцата на целия ни народ – на 85 милионна Турция. Станахме свидетели на безброй чудеса, извършени от спасителите, рискували живота си. Нашият народ никога няма да забрави вашите свръхчовешки усилия. Признателни сме на всички спасители", заяви още той.

Президентът припомни, че след земетресенията са се разразили и наводнения, при които отново загинаха хора: "Имаше над 29 хиляди вторични труса. При тях бяха разрушени стотици хиляди къщи, блокове, здания. В момента стотици хиляди граждани живеят във временни убежища. Продължаваме да възстановяваме инфраструктурата". 

Планира се да бъдат построени 650 000 нови жилища.

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. България бе първата страна от Европейския съюз, оказала помощ на Турция при трагедията.

Днес в турската столица кацна самолет „Спартан“ на българските Военновъздушни сили, с който бяха транспортирани още 3,5 тона хуманитарни помощи за пострадалите от унищожителните земетресения. Помощта включва палатки, 1000 спални комплекта, 2000 одеяла, електрически генератори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

25.04 2023 в 17:56

В Турция бяха пратени и спасителни екипи на Столична община, наша колежка разказваше колко трудно е било на общински психолози да помагат и да се справят с постравматичните състояния на завърналите се спасители, било е пълен, невъобразим кошмар!
А домораслото диктаторче Ердоган, правещо се пропагандно на нов Мустафа Кемал Ататюрк, Царство му Небесно, няма да му помогнат нито грамоти, нито медалчета, раздавани от него надясно и наляво, няма да му помогнат да заблуди тирците и световната общност, че тъпоглавото му и религиозно ориентирано управление не е виновно за безумната трагедия, която се стовари върху комшиите!
Пиша това и сълзи ми текат, убеден съм, реално загиналите само в Турция са над 100 хиляди, другото е пропагандно омаловажаване, прах срещу вятъра...