Електронен билет за време в Бургас, хартиеният 1,50 лв.

OFFNews - Бургас 12 април 2016 в 14:10 4741 1

Снимка община Бургас

Електронна билетна система влиза в сила в Бургас. 

Електронната карта за градския транспорт ще се зарежда от автомати за карти и продажба на билети (т.нар. вендинг машини). Те ще бъдат разположени на 7 ключови места в Бургас - по една на автогара Юг, терминал "Меден рудник", автобусни станции "Изгрев" и "Славейков", Централната автобусна спирка и две - на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта. Той може да е и за еднократно пътуване, и за такова с прекачване, но смяната на линиите трябва да е в рамките на 45 минути. Остава опцията и за закупуване на хартиено билетче от шофьора.

Картата не ти „изгаря“ в края на месеца, а тези пътувания са с натрупване и продължават да се използват и в следващия месец. Цената на билет за еднократно пътуване, закупен от водача на автобуса, в часовите интервали, защото ще имаме и нощни линии, ще бъде: от 0 ч. вечерта до 4:30 сутринта – 2 лв.“, добави заместник – кметът по финанси на Бургас Красимир Стойчев.

През деня еднократното хартиено билетче ще струва 1.50 лв. Електронната карта за цялата мрежа ще бъде 70 лв.

 Качването във всеки автобус ще става само през първата врата, уточни Петко Драгнев, управител на общинското предприятие „Бургасбус“.

Цената на пътуването за всички автобуси във вътрешния градски транспорт ще е една и съща. Без значение дали се качвате бързата автобусна линия. Всеки ще заплати толкова пътувания, колкото реално ползва“, добави Драгнев.

Цената на еднократното пътуване с електронна карта става от 1 лев - на 0,95 лв, сметнали са от общината. Остават преференциалните цени за ученици, студенти и пенсионери, като от администрацията изчисляват, че така пътуването на един ученик ще струва 20 стотинки.

На борда на автобусите вече са монтирани устройства за контрол - т. нар. "валидатори". Те ще дават възможност на пътниците да следят плащанията с картите и ще предупреждават за достигнат минимум от билети в електронната карта. 

Картите ще започнат да се издават още през май или месец по-рано, за да имат време гражданите да се снабдят с тях. Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея.

Идеята на община Бургас е в близко бъдеще, „смарт картата“ да може да се ползва и за други услуги: посещение в музеи, туристически забележителности, заплащане на велосипед под наем, на синя зона и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови