Екоминистърът за пореден път: Нашето море е чисто и няма радиация

OFFNews 30 юни 2023 в 20:42 1021 0

море

Снимка Архив

Морето край Бургас.

Морето е чисто и няма радиация, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов пред БНТ. Той обясни, че всеки ден получава данни от всички точки, в които се измерва чистотата на водата.

"Аз съм в постоянна връзка с румънския министър на околната среда - неговото семейство е на морето и се къпе на румънското крайбрежие," каза Попов и добави, че е във връзка и с украинския министър и има модели, които наблюдават не само какво е състоянието в момента, но и какво вероятно би могло да бъде след 2-3 дни или една седмица.

Възможен цъфтеж но водорасли и планктон е вероятната причина за умрялата риба, намерена в северните части на черноморското крайбрежие, каза още министърът.

За пореден път той повтори, че възможността от замърсяване на българския бряг от язовир "Нова Каховка" е много малка, сравнена с обема на Черно море и след две-три седмици вероятността ще е все по-малка.

"Всеки ден в сайта на Министерство на околната среда и водите, на първа страница, публикуваме всякакви данни, има телефони и цялата информация е отворена непрекъснато. Всеки може да провери във всеки момент", изтъкна Юлиан Попов.

По думите му от началото на войната в Украйна МОСВ е засилило наблюденията и мерките и те са много по-прецизни, също и сътрудничеството с други институции и на европейско равнище.

"Кога ще се изчисти Черно море? От изливането на Каховка, предполагам много скоро, защото целият обем на водата в Каховка е питейна вода и създава стрес с обезсоляването на водата и по пътя си помита отпадъци, но това е много по-малък обем от този, който носят други реки, от кораби, канализации и други. Това замърсяване е много малко", заяви екоминистърът.

Според него Дунав "върши много интересна работа", тя на практика "издухва" навътре в морето всяко нещо, което идва от Днепър, от Одеса, а в момента заради валежите и нивото на Дунав е високо, а течението е по-силно.

Министър Попов коментира, че основанието за притеснение идва от една много целенасочена атака от страна на руски медии, която е документирана - разговор на руски журналисти, които говорят как трябва да се възползват от случая "Каховка", за да провалят българския и румънския летен сезон и това да предизвика протести за мир срещу войната в полза на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика