Екатерина Захариева: Поискали сме достъп на консула ни по случая с отнетото дете в Германия

Ирина Евгениева 16 януари 2020 в 13:20 1639 0

Българското Външно министерство е поискали достъп на нашия консул в Германия до съдебното заседание за отнетото 7-месечно българче от родителите му, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерския съвет.

„И в България институциите са в координация. Надявам се да се изясни обективната истина и да направим всичко възможно за защита на интересите на детето и семейството. На 21-ви януари ще бъде и първото село в съда. На 9 януари през нощта е получен сигнал за случая. От още 10 януари сутринта сме във връзка с родителите и всички отговорни институции в Германия. Консулът от Берлин е командирован в Хамбург в момента, от вчера е в областта и се е срещнал с родителите и техния адвокат. Оказваме абсолютно пълно консулско съдействие“, поясни Захариева.

Социалният министър Деница Сачева също коментира случая с отнетото дете.

„Вероятно през следващата седмица ще има конкретна информация, която ще можем да дадем по принцип какво може да се прави. На този етап това, за което съветваме всички български граждани, които имат различни казуси със социалните служби на други страни, е да сезират Държавната агенция за закрила на детето. На нея сме ѝ възложили координационните функции, така че да може да координира дейностите на адвокатите, консулствата и защитата на гражданите“, допълни Сачева.

Социалният министър подчерта, че консулската служба в Германия работи изключително активно със семейството и добави, че се прави всичко възможно историята да има успешен завършек.

Бебето е било отнето от семейството след като медици сигнализират за евентуално насилие. Това се случва, след като родителите претърпяват катастрофа. В резултат на бебето се налага операция на главата. Лекарският екип, извършил операцията, обявил, че е открил стар хематом. Заключенията на експертизата са, че такъв тип хематом може да се получи след неколкократно разтърсване на бебето нагоре-надолу, когато е държано под мишниците. Социалните служби в Германия отнемат детето и го настаняват в приемно семейство. Българските родители отричат да са упражнявали насилие над детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови