ЕК заплаши Румъния с чл. 7 от договора за ЕС заради върховенството на закона

OFFNews 13 май 2019 в 16:25 3359 0

Европейската комисия заплаши днес открито Румъния със задействането на чл. 7 от договора за ЕС, ако Букурещ не предприеме очакваните стъпки по въпроса с върховенството на закона, предаде БТА.

Говорител на комисията потвърди, че миналия петък до румънските власти е било изпратено писмо, в което са посочени недостатъците и необходимите мерки за възстановяване на доверието. Говорителят отбеляза, че изпращането на писмото е било решено от еврокомисарите още през април.

Сред въпросите, които пораждат загрижеността на ЕК, говорителят посочи върховенството на закона, намесата в независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, защитата на средствата от ЕС, осигуряването на безнаказаност за извършени престъпления. Подготвяните нови законодателни промени ще нанесат допълнителни вреди на законността, посочи говорителят.

По неговите думи, ако Румъния не предприеме очакваните от ЕК действия, или ако приеме допълнителни законодателни промени в ущърб на законността, комисията ще задейства незабавно чл. 7 и ще прекрати механизма за наблюдение, прилаган за страната от 2007 г. насам. ЕК си запазва правото и няма да се поколебае да открие нови наказателни процедури срещу Букурещ, за каквото е необходимо, добави говорителят. Той отбеляза, че ЕК остава готова за конструктивен диалог с Румъния, както и готова да работи за по-силна Румъния.

Член 7 от Договора на ЕС позволява на Общността да реагира, ако някоя от държавите членки не спазват основните ценности на съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови