Джамбазки: Турция търси разширяване на границите си на юг и север

OFFNews 23 декември 2015 в 19:39 7083 5

Снимка БГНЕС

Ангел Джамбазки.

Турската външна политика ще търси разширяване на границите на юг и на север, заяви пред bTV евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Коментарът му идва във връзка с турския филм на "Ал Джазира" - "България, моя земя", който предизвика множество негативни коментари в българското общество и бе обвинен в манипулация на историята.

Според Джамбазки продукцията на катарската телевизия е част от пропагандната стратегията на Турция, която цели да наложи тезата, че върху турците по нашите земи е извършен геноцид, започнал през 1878 г. и продължаващ до днес.

Той смята, че в момента Турция от република върху към нещо друго - нейни войски навлизат незаконно в Ирак, опитва се да анексира част от Сирия, намесва се в случващото се в Палестина и като цяло се стреми да се превърне в нещо повече от регионална сила.

"Този филм е продължение на доктрината за възстановяване на Османската имперя", категоричен е политикът, като се притеснява, че реакция няма да има от управлението на държавата, а лидерите на ЕС са "политически импотентни".

Джамбазки е убеден, че Анкара има 3 органа в страната ни, действащи в нейна полза - ДПС, партията НПСД, където според него има хора, свързани с турските тайни служби, и Главното мюфтийство на България. Националистът заяви, че застава с името си зад твърдението, че настоящият главен мюфтия на държавата ни е назначен от Ердоган по времето на първия мандат на Бойко Борисов като премиер.

Според него българските мюсюлмани не трябва да бъдат обвинявани в нищо и нямат връзка с филма, защото винаги са били лоялни на българската държава и част от нашия народ. Много от тях дори са участвали в борбите ни за национално освобождение, но за съжаление клишето, че заради вярата си те не са българи и не милеят за България, е налагано години наред.

„Подобна пропаганда има и в междувоенния период. България е победена държава и в този период се излага идеята, че българската държава е нетолерантна към малцинствата. Тогава се организира посещение в Сараево на представители на Главното мюфтийство, които разясняват политиката на България. Може би Главното мюфтийство трябва да излезе с реакция”, заяву Историкът д-р Димитър Гюдуров.

Според него филмът посочва, че след Освобождението в страната ни е имало 2,5 милиона турци мюсюлмани. Гюдуров обаче разясни, че броят ба мюсюлманите всъщност е бил 678 000 души, а повечето от тях далеч не са били турци, ами роми.

Историкът посочи, че филмът повтаря тезата от времето на Ататюрк, че всеки мюсюлманин, роден в Турция, е турчин. На тази основа се твърди, че мюсюлманите в Османската империя са само турци, макар да има големи етнически различия помежду им.

По отношение на твърденията за насилие и тормоз на мюсюлмани от християни по нашите земи, Гюдуров посочи, че нашата страна по силата на множество международни споразумения, сред които – Берлинския договор, е имала ангажимента да защитава правата на всички малцинства, като към мюсюлманите се е наблюдавала относително най-голяма толерантност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!