Дунапрен натъпкан умишлено в канал, това е опасно за здравето, предупреди Софийска вода

Екипи на дружеството пет дни вадили синтетичния материал от запушеното съоръжение

OFFNews 15 август 2019 в 11:02 4898 0

Големи количества дунапрен са натъпкани умишлено в канал на бул. "Александър Стамболийски", съобщиха от Софийска вода. Аварийни екипи на дружеството, част от Веолия,  са вадили над 5 часа синтетичния материал. 

Наложи се разрязването на умишлено озовалия се в съоръжението синтетичен материал, който трайно бе запушил пропускливостта му. Не е ясно колко време дунапренът е престоял в канала, нито кой е отговорен за недобросъвестната постъпка, както и мотивите на извършителя. Със сигурност обаче е отнело доста време и усилия, за да бъдат вмъкнати подобни обемисти материали в тесния канал, още повече - незабелязано, заявяват от Софийска вода. 

Екипите на дружеството няколко поредни дни отстраняват неблагоприятните последствия от запушването на канализационното съоръжение. Те напомнят, че водата в канализацията е силно замърсена и може да представлява сериозна опасност за здравето на хората, тъй като всяко запушване на мрежата е предпоставка за връщане на отпадъчната вода назад към жилищни и обществени сгради.

В канализационните съоръжения са откривани и далеч по-необичайни материали, включително автомобилни гуми. Дунапрен до този момент обаче в този вид не е откриван.

От „Софийска вода“ напомнят, че за нормалното функциониране на канализационната мрежа са проблем дори и дребните отпадъци, които често попадат в нея. Една мокра кърпичка, клечки за уши, хранителен отпадък или памперс, хвърлени в канала, са достатъчни да предизвикват „тапи“ в тръбите, а от там и тежки поражения на скъпоструващите съоръжения в пречиствателната станция, споделят експерти от канализационния екип на компанията.

Най-традиционните „врагове“ на канала са твърдите мазнини, трудноразтворими компактни и големи по размер хранителни остатъци, фасове, козина от домашни любимци, санитарни принадлежности, продукти от стъкло, текстил и всевъзможни картонени опаковки, както и строителни отпадъци. В канала попадат и токсични продукти като живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и фармацевтични продукти, които са сериозно изпитание в процеса на пречистване и представляват риск за околната среда. Също така при едно сериозно запушване те биха могли да проникнат в мазета и приземни етажи на сгради и да се превърнат в потенциална опасност за здравето.

„Софийска вода“ се обръща с настойчива молба към всички жители на столичния град да подават сигнали на безплатния телефон на дружеството 0800 1 21 21, онлайн чрез сайта www.sofiyskavoda.bg или Фейсбук профила на дружеството, в случай че станат свидетели на подобни недобросъвестни постъпки. Така биха предотвратили евентуална здравословна или имуществена щета за своите съграждани и много неудобства, включително за себе си.

Всички обичаме нашия град и е необходимо да сме грижливи към него, завършват от "Софийска вода". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови