Думи на Божидар Димитров за Райна Княгиня разгневиха Панагюрище

OFFNews 11 октомври 2017 в 16:36 10997 0

Думи на историка проф. Божидар Димитров за Райна Княгиня разгневиха Панагюрище.

Повод стана негово интервю в предаването "Тази сутрин" на bTV. На въпрос "Кои са трите велики жени в българската история?" професорът посочи на първо място баба Неделя и добави:

"Няма да кажа Райна Попгеоргиева, защото е ушила само едно знаме. Не е много, макар че се е държала много твърдо."

Репликата му предизвика остра реакция. Кметът на Панагюрище Никола Белишки веднага реагира във фейсбук, а постът му бе споделен многократно. Потребители настояват професорът да се извини за думите си, които омаловажават ролята на Райна Княгиня.

В задочния си отговор кметът на Панагюрище припомня част от приноса й:

"Какво ли е направила Райна, която народът нарече „Княгинята“? Да, ушила е едно знаме. Главното знаме на IV-ти Революционен окръг по време на Априлското въстание. На този окръг, който въстана. Въстана така, както трябваше да въстанат и другите четири окръга, но там дали смелчаците бяха малцина…

Ушила е това знаме, но преди това е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „Свобода или смърт“. И не само го е ушила, а го е и развяла, сама, по собствен избор", коментира той. Постът му бе споделен много пъти във фейсбук. Потребители настояват професорът да се извини за това, че омаловажава ролята на Райна Княгиня в българската история.

(...) Представете си я вече в свободна България. Вдовица на 42 години. С пет деца – отглежда ги сама. Бедна, болна заради жестоките побои, които е понесла, обикаляща из софийските квартали, за да акушира. За да помогне на хиляди българчета да дойдат здрави на този свят, за да помогне на хиляди българки да минат безпрепятствено по моста между живота и смъртта, наречен „раждане“. Ще кажете – това ѝ е било работата. Така е. Но освен работата си, тя имала и една мечта – България да има болница за женското здраве, специализирана болница. Тя е първата дипломирана българска акушерка. Акуширайки на богатите българки и на съпругите на дипломатите, събирала пари. Събирала пари, късайки от залъка на петте си сирачета. Пари за болница. Така, с тези пари и с подкрепата на влиятелни хора, на чиито жени и деца е помогнала, е създаден „Майчин дом“. А днес ние, нейните наследници, след повече от 100 години, се чудим как, кога, къде да направим специализирана болница за детското здраве", пише още кметът Белишки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови