Доростолският митрополит Амвросий почина от коронавирус

OFFNews 18 август 2020 в 17:35 5319 0

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий почина от коронавирус, съобщи МБАЛ-Силистра. 

След като е установено, че е болен от COVID-19 той е бил 18 дни в инфекциозното отделение на болницата. Вчера е преместен в специализираното отделението, където се приемат интензивните случаи с коронавирус.

"Приехме го преди 18 дни, но вчера състоянието му рязко се вложи", заяви д-р Даниела Костадинова, директор на лечебното заведение пред Радио Шумен. 

Тя обясни, че митрополит Амвросий е имал и множество хронични заболявания.

Около 15:30 часа днес Доростолският митрополит е починал.

Светското име на Амвросий е Александър Парашкевов и е роден на 9 юни 1942 г. в град Свищов. Завършва Духовната академия "Свети Климент Охридски" през 1987 г. Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", край Берковица, под името Амвросий. На 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за доростолски митрополит.

От Светия синод на Българската православна църква заявиха, че ще се събере на извънредно заседание, в което ще се определи датата за опело и погребение. Заедно с това ще бъде назначен и "наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!