Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кунчев: Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа

При случай на COVID-19 целият клас минава на дистанционно обучение

OFFNews 17 август 2020 в 14:40 4267 1

Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Сливен, предаде БТА. 

"Много се надявам да са успели колегите и за в бъдеще да покаже ефект (ваксината - бел. ред.), но трябват доказателства", обясни Кунчев.

Относно предстоящата учебна година в условията на коронавирусната пандемия той добави, че се разработват много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как да се действа, ако се установи случай при дете. 

До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случаят. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус, подчерта Кунчев. 

По-рано днес просветният министър Красимир Вълчев заяви, че само по медицински причини учениците ще могат да остават вкъщи. Той добави, че решението годината да започне присъствено, е окончателно.

От думите на Кунчев стана ясно, че има и идея, според която се предвижда отпадането на кабинетния принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи.

Според него над 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес. Статистиката показва, че около 25% от родителите не са съгласни и се противопоставят на това. От министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай.

Кунчев даде пример с практиката на детските градини и ясли и обясни, че не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Той посочи, че посещението му в Сливен е свързано с подкрепата към колегите му, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в областта.

"Ситуацията след драматичния юни в Сливен постепенно се нормализира. В момента е на приемливи нива и инфекцията е под някакъв контрол, така че да не затруднява работата в здравната система." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!