Доклад сочи: Нулев напредък в борбата с корупцията (обновена)

OFFNews 29 ноември 2013 в 12:23 3701 4

Корупция
Корупция

България няма напредък в борбата с корупцията в сравнение с предишните години. Средата у нас все още способства разцвета на този вид злоупотреби и липсват успехи за противодействието им.

Това е едно от заключенията на тазгодишния доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен днес. 

 "Всички знаем, че корупцията е един от основните проблеми в България. В докладите за напредъка на ЕК постоянно се обръща внимание на този проблем. Бях разочарована с данните от проучването, тъй като няма отбелязани успехи с противодействието. Корупцията е на същото ниво и това в тревожен факт", коментира при представянето на доклада ръководителят на фондация "Фридрих Еберт" Регине Шуберт.

Тазгодишното изследване показва известна промяна в механизмите на даване на подкуп. Докато през 2007 г. над 90% от предлагащите рушвет са го правили след натиск от служител, през 2013-а едва 53% от далите подкуп са го направили в резултат на оказан натиск. Това показва, че подкупването на служител става автоматично поведение и без рушветът да е поискан явно.

През последните две години равнището на административната корупция остава практическите непроменено. Средно 14% от населението е участвало в корупционни сделки. В стопанския сектор картината също е без промяна.

Мария Йорданова от ЦИД посочи, че непрозрачността при приемането на ключови закони продължава. Тя даде пример със закона за ДАНС и закона за СРС-тата, които са приети в кратки срокове и без дебати.

"В парламента има примери за ненавременно избиране и без никаква обосновка в някои сектори - като например квотите на ВСС и членове на други ключови комисии. Това са фактори, които влияят на доверието в институциите", каза Йорданова.

"Конституционният съд е независим орган, но едно от конституционните решение даде повод за размисъл дали няма поддаване на политически натиск и нисък професионализъм у съдиите, а това също доведе обществено недоволство", посочи още тя и добави, че от парламентарната комисия за борба с корупцията, етиката беше извадена, "по чисто персонални причини". В изпълнителната власт, комисията за предотвратяване на конфликт на интереси бе сведена до едно тефтерче. Корупцията е системен проблем и решенията трябва да се търсят реформи и включване на повече звена и механизми, което за съжаление не се случва понастоящем", заяви Мария Йорданова.

Ключово за проблема е и че политическата корупция продължава да е ненаказана, подчертаха експеритте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews