До пет дни ще стане ясна съдбата на надзирателите в затворите

Николаос-Теодорос Цитиридис 09 ноември 2013 в 18:41 1231 0

Надзиратели от Варненския затвор излязоха на протест (архив)
Надзиратели от Варненския затвор излязоха на протест (архив)

 

До пет дни ще стане ясно дали служителите в затворите ще се съгласят на предложенията направени от Министерството на правосъдието за подобряването на работната им среда, съобщава "Фокус".

Министерството на правосъдието предлага петпроцентно увеличение на работните заплати от януари 2014 година и изравняване на социалните придобивки с тези на служителите в МВР от юли 2014 година. На това място протестиращите освиркаха последното предложение.

От 1 януари - се предлага увеличаване на порциона с 20 лева; от 1 юли 2014 година - изравняване на сумите с Главна дирекция "Охрана". Поет е ангажимент, преди края на 2013 г. да бъде приет правилник и да бъдат направени промени, свързани с работното времел

Според служителите в затворите, условията за работа там са трагични и мизерни.

„Ако видите общежитията, в които се настаняват сирийците, при нас е много по-зле. Представите си, 20 мъже в едно спално помещение от 10 квадрата, с една тоалетна. Изискванията на Европа са за течаща топла и студена вода; в затворите няма топла вода. Мястото, в което служа, няма топла вода. Трябват пари. Добре, да кажем да не сега, не веднага, но трябва нещо да се направи, за да започнем един план за действие, по който да се работи", каза днес Георги Стоянов, протестиращ надзирател пред "Фокус".

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов заяви: "Изцяло заставам зад предложенията. Вратата ми е отворена за предложения. Пари не мога да давам, но всичко, което мога да направя, е, че ще се постарая за в бъдеще да се случват нещата при вас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови