До 5 хил. лв. глоба за нерегистрирани казани за ракия

ОFFNews 20 април 2016 в 21:54 13656 9

До 5 хиляди лева глоба грози хората, които притежават нерегистрирани казани за варене на ракия, се посочва в промените в Закона за акцизите и данъчните складове, цитирани от БНР.

Предложението е на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги депутати.

В тях се посочва, че акцизите върху т.нар. домашната ракия ще бъдат събирани от кметовете на общините. Това се налага, защото според кметовете съдовете са разположени в малки населени места и единствено те познават реалното положение на място.

Събираните акцизи и налаганите глоби ще отиват в общинските хазни. Най-ниският размер на санкцията за нерегламентиран казан е 500 лева, а най-високият при първо нарушение - 5 хиляди лева. Ако собственик или наемател на казан не начисли акциз, той подлежи на санкция в двоен размер на този акциз и не по-малко от 200 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне 500 лева.

Предстои да бъде създаден регистър на съоръженията за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки.

Според вносителите на законопроекта, в едва 9,5% от казаните за врене на домашна ракия е произведено повече от хиляда литра на година. Регистрирани за общо 1576 съдове за дестилиране на етилов алкохол, като данните са към края на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12347

3

ЗахариЯт

21.04 2016 в 10:19

"В тях се посочва, че акцизите върху т.нар. домашната ракия ще бъдат събирани от кметовете на общините. Това се налага, защото според кметовете съдовете са разположени в малки населени места и единствено те познават реалното положение на място."
Добре бе душици златни, кой ще ги избере пак тия кметове, след като тръгнат да глобяват съгражданите/съселяните си за казаните? Нещо повече, кой ще глоби кметовете за техните казани? Питам само.

14847

2

БирникЪ

21.04 2016 в 10:17

Мендо, не барай пърцуцата, че ти е**вам майката ! Що не се бори така с казаните на Цар Киро, докато беше шеф на данъчните в Пловдив ?