Днес е денят на св. Климент Охридски

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 06:04 3270 0

Православната църква чества днес деня на Св. Климент Охридски. Имен ден празнуват Климент и Климентина, името е с латински произход и означава "милостив". 

Патронен празник има Софийският университет, в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на СУ в присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит ще бъде отслужена божествена света литургия. 

Св. Климент е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в тяхната великоморавска мисия. След смъртта на Кирил (869 г.), той придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия, а след неговата смърт (885) заедно с Горазд застава начело на борбата против немското католическо духовенство.

Принуден да напусне пределите на двете западнославянски княжества, след 885 заедно с Наум, Горазд, Сава и Ангеларий се отправя на изток и през Белград пристига в България. Тук бил посрещнат много радушно от княз Борис I (852-889) и изпратен за учител в югозападните български земи - областта Кутмичевица. Установил се в Охрид (откъдето е наречен и Охридски) и създал Охридската книжовна школа. За 7 г. (886-893) Климент Охридски успява да подготви 3500 ученици.

През 893 бил ръкоположен за пръв славянски архиепископ в Дрембица, или Великия, поради което му била прибавена и титлата Велички. 

Климент Охридски е създател на кирилицата, както и на пространните жития на Кирил и Методий. В книжовното му дело се включват и около 75 поучителни и похвални слова. 

Православната църква почита Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.  

Софийският университет е наречен на неговото име при основаването си през 1888 г. Името на Св. Климент Охридски носи и българската полярна база на остров Ливингстън. 

Повече информация за светеца можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови