Въведение Богородично е, семейството празнува

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2015 в 06:06 4113 1

Днес е Въведение Богородично, празникът се отбелязва като ден на християнското семейство и младеж. 

Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. Когато Мария навършила три години, благочестивите й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, и оставили дъщеря си в храма – да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка. 

Според преданието, Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал, благославяйки я. Той я въвежда в светилището на 21 ноември.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

На празничната трапеза днес се слагат погача, риба, постни ястия и много плодове, празникът е по време на Коледните пости, но на този ден е разрешено и виното. Масата не се разтребва, тъй като според поверието, Богородица влиза през нощта да похапне от трапезата и да благослови дома и семейството. 

По това какво е времето на 21 ноември народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ден с валежи пък предвещава снежна зима и богата реколта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2015 в 12:37

Боже, Боже, пак я закъсахме - " Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ден с валежи пък предвещава снежна зима и богата реколта", ден като днешния, ни дъжд, ни слънце само един вятър, предвещава глад, мор и червена чума от вятърничави управници и политици за мрачната и безплодна рая.