Детски празник по пътна безопасност на 23 май

ОFFNews Последна промяна на 22 май 2015 в 19:49 1896 0

Всяка година при пътни инциденти по света умират 186 000 деца или повече от 500 деца всеки ден. България също не прави изключение от жестоката статистика - у нас ежегодно над 1000 деца умират при катастрофи. 

"Водени от желанието да съдействаме за намаляване броя на жертвите на пътни инциденти и за повишаване на културата за безопасно поведение на пътя, за втора поредна година ние, специализираният информационен портал ИНСМАРКЕТ, организираме Детски празник по пътна безопасност „Движение без риск“", споделят организаторите.

Те добавят, че през периода 2011-2014 г. при ПТП в страната са загинали 114 деца и 4346 са били ранени. Голяма част от тях са останали с трайни увреждания за цял живот. Най-уязвими са децата от 15 до 17 години (загиналите са 51%), както и тези до 6 години (загиналите са 20%). Над 67% от загиналите деца и 45% от ранените при ПТП са били пътници в и на превозното средство. Над 90% от загиналите деца като пътници и близо 80% от ранените са пътували в леки автомобили.

Събитието ще се състои на 23 май, събота, в парка "Заимов" между 11:00 и 13:00 часа.

Предвиждат се следните инициативи: 

- Демонстрация по приложно колоездене;
- Състезание по майсторско управление на велосипеди;
- Демонстрация по оказване на долекарска помощ при ранени вследствие на ПТП;
- Представяне на социалния проект за детска пътна безопасност „Приказка за пътя”;
- Детски празник и обявяване на художествения конкурс за детски рисунки и снимки по темата „Движение без риск“, за деца от столични училища;
- Тематични рисунки на асфалта.

Празникът ще бъдат съпътстван с изложение на:

- БЧК – с демонстрации на първа помощ;
- Пътна полиция – демонстрации на регулировчик; показване на полицейски автомобил;
- Фотопавилион – открити уроци по фотография.

За родители и учители ще има демонстрация с алкоочила, симулиращи ефекта от управление на автомобил с определени промили алкохол; ще има и възможност за пешеходно преминаване на състезателното трасе с тях от страна на родители и учители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови