Деница Сачева: Над 1700 деца са спасени от изоставяне през 2019 г.

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2020 в 11:39 1285 0

Това, което ме тревожи, е, че продължава да има хора, които да спекулират с това, че държавата ще отнеме деца, заяви пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Според нея това категорично не е вярно. Държавата се намесва в изключително тежки ситуации, в които действително има застрашен живот и здраве на детето.

"Българският модел за социална политика не разделя детето от семейството. Напротив винаги се работи с биологичното семейство, винаги се работи с разширеното семейство и едва когато всички варианти са изчерпани, се преминава към други варианти", допълни Сачева.

Само в рамките на миналата година над 1 700 децата са останали в своите семейства. Не държавата е искала да вземе тези деца, а родителите им са се колебаели и са искали да ги изоставят. Вследствие на подкрепата на социалните работници, децата са останали при своите семейства, обясни Сачева.

Тази седмица е била проведена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със социални услуги, които предлагат грижи за възрастни. Един от основните проблеми е този с кадрите, тъй като навсякъде има недостиг от квалифициран персонал, особено щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи.

Сачева обясни, че съществен проблем у нас е липсата на хосписи, защото хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, отколкото социални услуги. Медицинският персонал, ангажиран в тези домове, са хора над 65 години и това е тенденция, която се отчита постоянно. Причини за това са заплащане и условия на труд.

Поставена е темата за очакванията на обществото към тези услуги, както и за това как да се поддържа по-добра връзка със семействата. Дадени са конкретни предложения. Очаква се към момента да няма никакво допълнително финансиране от страна на близки и роднини и то да бъде покрито изцяло от държавата. Допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от близките, когато има такива възможности.

"Със сигурност това, което е необходимо, е да има повече интегрирани услуги, да са социално-здравни услугите, защото в момента очакванията не са към социална услуга, но са и повече в сферата на медицинското обслужване", каза Сачева и допълни, че законът за личната помощ се отнася за хора с увреждания, но услугата личен асистент не е само за хора с увреждания.

В текстовете на Закона за личната помощ е записано, че до 30 юни трябва да бъде представена оценка за въздействието на закона след стартирането му. Сачева каза, че има предвидени текстове за хората с 90 и над 90% степен на увреждане трябва да се откажат от част от своите добавки, за да могат да получат личен асистент. Тези, които са под тази степен, няма нужда да се отказват от нищо.

Новата Национална програма за лични асистенти беше одобрена от правителството. Тя ще осигури подкрепа на част от възрастните и хората с увреждания, които не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. От 1 януари изпаднаха от обхвата около 13 000 души. МС прие Национална програма за личните асистенти. От следващата седмица хората ще могат да получат повече информация в общините и да подадат заявления. Общината и бюрата по труда ще съдействат за по-бързото намиране на лични асистенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови