Дъжд, сняг, вятър и 20 градуса край морето

OFFNews 20 януари 2023 в 05:56 4150 0

Зима

Снимка БГНЕС/архив

Зимата се връща днес

Жълт код за поройни валежи е обявен в почти цяла Западна България, източната половина от страната е в жълто заради силни ветрове. В Плевен, Пловдив и Стара Загора кодът е зелен, а в Габрово и Велико Търново - оранжев, предупреждението от втора степен е заради силен вятър. 

Вятърът днес ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Привечер с понижението на температурите на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но бързо ще спре.

Максималните температури ще са в широки граници, от 8° - 10° в Западна България до 18° - 20° на изток, според прогнозата на НИМХ. 

В планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни. Под 1000 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около 1°. 

Край морето също ще е облачно, дъждовно и със силен южен вятър. Термометрите на брега ще се качат между 12° и 26 градуса, а сред вълните от 3-4 бала - до 10 градуса. 

Утре в Западна България ще има и дъжд, и сняг, а в Източна - дъжд. В неделя валежите ще са главно в източната половина от страната, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще варират от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток. Максималните ще са от 4-6° в западните райони до 14-16° в източните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови