Държавната помощ от 35 евро за доведен със самолет турист остава

OFFNews 03 юни 2021 в 21:04 1291 0

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи чартърни полети за превоз на туристи до България.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка заета седалка за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

В момента се реализира втора фаза по мярката, която обхваща полетите, извършвани в периода от 1 януари до 31 май.

Приемът на заявленията за кандидатстване е до 7 юни.

Максималният размер по настоящата схема не може да надхвърля 800 000 EUR на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства.

Нотифицирано е удължаването на мярката с трета фаза за полети, извършени от 1 юни до 31 декември 2021 г. и се очаква решението на Европейската комисия. Изискванията към бенефициентите на помощта са идентични с тези във втората.

При третата фаза ще бъде увеличен таванът на помощта до 1,8 млн. евро, съгласно изменение на Временната рамка на Европейската комисия за държавни помощи.

При този етап е разширен кръгът и на допустимите кандидати. Предвидена е възможност да се предостави подпомагане и на микро- или малките предприятия (по смисъла на приложение I към Общия регламент за групово освобождаване), които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при условие, че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право и не са получили помощ за оздравяване или помощ за преструктуриране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови