Quantcast

Държавата ще се моли още 5 години на джипитата да специализират "Обща медицина"

ОFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 16:29 2751 2

Министерството на здравеопазването ще поиска ново удължаване на срока, в който джипитата трябва да придобият задължителна специалност по "Обща медицина".

Това ще стане чрез поправка в Закона за здравето, съобщи министър Таня Андреева по време на днешния парламентарен контрол.

Джипитата ще имат още пет години, за да придобият специалност "Обща медицина".

Личните лекари в страната са общо 4527, като от тях 1037 все още не са приключили специализацията, а други около 670 изобщо не са я започвали.

В същото време, срокът за това вече беше удължаван. След въвеждането му бяха предвидени 10 години, в които джипитата да получат диплома. През 2009 г. срокът беше удължен отново - този път с пет години.

Този срок изтича през юни и джипитата без специалност биха изгубили правата си без ново удължаване.

Изискването в Закона за здравето е всички общопрактикуващи лекари да имат една от следните специалности: "Обща медицина", "Вътрешни болести", "Педиатрия" или "Спешна медицина".

Андреева заяви също, че в университетите са разкрити 4786 места за специализация и те са достатъчни за всички, които искат да придобият специалност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2014 в 18:31

Колко им е лесно... И след няколко години в БГ няма лекари и защо ли??? В България плащаш по 100-200лв на месец за да специализираш и се подиграват с тебе, а в Германия ти плащат 1500-2000 евро и си работиш... Кое ли е грешно...

До 1598 спокойно, скоро няма да има кой да ги мори пациентите и ще заживеем щастливо.

21.03 2014 в 16:37

Ама що да си губят времето със специализации, като те така или иначе могат да уморяват и така пациентите си.. а и за тея пари - толкоз. Да ходи да специализира министърката - и без това е супер неадекватна кокошка