Андреева измисля реформите в здравеопазването до края на годината

Вероника Шербанова 26 септември 2013 в 16:55 2843 3

Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

До края на годината ще начертаем пътя, който ще вървим, а от 1 януари 2014 г. започваме да работим по проблемите. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, срещаш проблеми. През първите 100 дни от управлението на правителството гасяхме пожари, а сега предстои да се реши какви проблеми има за решаване. По този начин ще има цялостна реформа, а не само кръпки, както е правено досега, посочи Андреева.

Към края на август финансовите задължения на болниците са 326 млн. лева, като 65 млн. лева са просрочените задължения, като в това число не се включват ведомствените болници, допълни тя.

Има много болници, в това число и университетски, за които няма да преувелича, ако кажа, че са пред фалит.

Една от причините за тежкото положение е, че здравеопазването в България е оставено на собствен ход. От друга страна, ако правителството на ГЕРБ не беше използвало за други дейности тези 1,4 млрд. лева от Здравната каса, сега болниците нямаше да имат задължения. Нямаше да се налага и онкоболни да искат пари от НЗОК за лекарства, коментира Андреева. 

От следващата седмица работна група, в която ще участват и експерти от болниците, ще решава какви мерки са необходими. След това ще седнем заедно с другите политически партии, за да обсъдим мерките. Когато става дума за здравеопазване, няма място за конфронтации, подчерта здравният министър.

Ще бъдат въведени критерии за сключване на договор на болниците със Здравната каса. Това ще важи за всички, а не само за новооткритите, обясни Таня Андреева. 

Започваме работа и по новото остойностяване на клиничните пътеки. То обаче ще отнеме повече време. Предвиждаме да има разлика в цените при диагностичните дейности за различните болници в зависимост от специалистите и техниката, която ще може да се използва, защото качеството на поставените диагнози ще е различно например в болницата в Трявна и в една университетска болница в София, уточни Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!