Чирпанлиев: Няма основание за мониторинг по проблема с бежанците

OFFNews 16 февруари 2014 в 13:13 2082 0

Поставяне на България под нов механизъм за наблюдение заради проблема с бежанците не би било основателно, заяви в интервю за БНР председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той коментира предупреждението на еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом, че страната ни може да е първият случай на активиране на кризисния механизъм от регламента "Дъблин-2", който регулира какви права имат търсещите убежище чужденци на територията на първата страна от Евросъюза, в която са пристигнали.

"И да бъдем поставени под наблюдение, тези, които ни поставят, ще се убедят, че няма никакви основания ние да бъдем поставени под такова. Това, че България е най-малката държава в Европейския съюз и така да се каже - най-уязвимата, не означава, че просто трябва по някакъв начин да бъде използвана за друг тип цели", коментира Чирпанлиев.

Според евродепутата Ивайло Калфин, има опасност механизмът да бъде приложен спрямо страната ни:

Сега над страната ни е надвиснал и нов механизъм. Мисля, че трябва да положим всички усилия поне той да не ни се струпа. Това означава оценка, че ние не се справяме с границите си. Разбира се, забравяме за Шенген, забравяме за това, че работят българските институции както трябва и минават на управление от Европейската комисия с чести доклади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!