Черната кутия на разбилия се МиГ-29 може да бъде разчетена още днес

OFFNews 24 юни 2021 в 13:32 2962 0

Снимка Георги Панайотов

Няма вариант черната кутия да не бъде разчетена в България, надявам се всички спекулации да спрат. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов в Стара Загора след като тази сутрин бе извадена черната кутия на катастрофиралия в нощта срещу 9 юни МиГ-29 в Черно море край Шабла. Пилотът - майор Валентин Терзиев - началник щаб на ескадрила към 3-а авиационна база Граф Игнатиево бе обявен за загинал.

Информацията от черната кутия на МиГ-29 може да бъде снета днес в рамките на деня, ако вътрешната обвивка е здрава, каза Панайотов. Данните от нея обаче ще бъдат оповестени, чак след завършването на разследването, а не днес.

„Черната кутия е извадена от повече от 70 м височина. Намира се на кораб на Военноморския флот. След 2-3 часа корабът ще акостира на пристанище „Варна“. Кутията ще бъде транспортирана със самолет на Военновъздушните сили. Ще бъде транспортирана до базата в „Граф Игнатиево“, там ще се свалят данните“, уточни министър Панайотов.

„Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията е здрава и не е повредена. Това дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня“, каза още той. Черната кутия съдържа информация за всички параметри на полета, скорост на самолета, режим на работа на двигателите – дали са били изправни, траектория и височина на самолета, в какво състояние са били средствата за управление, дали пилотът не е предприел нещо внезапно, за което не е успял да съобщи. Панайотова каза още, че различните черни кутии на МиГ-29 са с различни характеристики – някои издържат повече, а другите по-малко.

„Надявам се да се спрат всякакви спекулации, които се търкалят по медиите през последните няколко дни – ненужни и някои доста безотговорни. Говорим за памет на един български герой - майор Валентин Терзиев. Нека отговорните органи си свършат работата и научим истината такава, каквато е“, каза още служебният министър.

Панайотов изрази благодарност към моряците от ВМС, командирите им, началника на отбраната и на всички, които прецизно и перфектно са изпълнили плана за откриването и изваждането на черната кутия, което сравни с намиране на игла в купа сено. Министърът благодари и на българска фирма, предоставила безплатно подводен апарат.

„Няма версии, искаме да установим фактите. Тогава ще ви информираме за заключението на разследването", каза Панайотов на въпрос за версиите за катастрофата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови