Открита е черната кутия на разбилия се до Шабла МиГ-29

Георги А. Ангелов 24 юни 2021 в 11:58 8743 1

Снимка БТА/Красимир Кръстев

Черната кутия на разбилия се в морето край Шабла МиГ-29 бе извадена с телеуправляеми подводни апарати и докарана във Варна на борда на минния ловец Цибър".

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29, съобщиха източници от министерството на отбраната. Кутията е открита на голяма дълбочина. 

В какво състояние е записващото устройство и може ли да даде информация за това какво точно се е случило може да стане ясно още днес, когато служебният военен министър Георги Панайотов ще даде брифинг.

Военноморските сили (ВМС) възобновиха операцията по издирването на „черната кутия“ от 00.00 ч. днес. Това стана след проверка и профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното й местоположение.

Загиналият пилот - майор Валентин Терзиев, снимка: БТА

В операцията участват минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на ВМС, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД.

На 18 юни ВМС съобщиха, че е установено мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла. Изтребителят се е разбил на 10 морски мили от брега.

Той беше пилотиран от майор Валентин Терзиев - началник щаб на ескадрила към 3-а авиационна база Граф Игнатиево, който загинал на 47 г. при военно учение. В нощта срещу 9 юни пилотираният от него МиГ-29 се разбива в Черно море край Шабла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!