Частният дом - концлагер за стари хора в Драгалевци е затворен

Рени Петрова 01 март 2023 в 13:24 10967 1

Оградата на дома

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Оградата на дома за стари хора

Домът за стари хора в столичния квартал "Драгалевци", който близки на обитателите и живелите там хора описваха като "дом на ужасите" и "концлагер", официално е затворен и не работи. Това потвърдиха от Агенцията за качество на социалните услуги пред OFFNews.

"Затворен е, вече няма такъв дом в Драгалевци. Не съществува", обясниха от Агенцията. Домът се намираше на ул. "Крушова градина". 

През октомври 2021 г. роднини на обитателите в дома разказаха за ужасите, които са преживели близките им зад оградата. "Чуваме писъци, крясъци, понякога викове за помощ”, разказа тогава Владимир Йовчев. "Чуват се и плесници, и крясъци, обиди", допълни Даниела Трайкова. А според Христина Йовчева сутрин възрастни жени молят за помощ през решетките на оградата.

Редица нарушения открили при проверки от Агенцията за качество на социалните услуги. Дори прокуратурата влезе на проверка, след като стана ясно, че служител е нанесъл телесна повреда на обитател

"Да кажем, роднина иска да се отърве от баща, майка. Сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт”, обясни Мария Робертович през 2021 г.

Жена с психично заболяване е останала без дом, твърдят близките ѝ. Била настанена в старческия дом без тяхно знание и без тя да знае къде отива. Миналата година починала. Роднините ѝ не били уведомени за смъртта. От справка в Агенцията по вписванията се оказало, че апартаментът е собственост на Анжела Димитрова - управителката на старческия дом го придобила през 2016 г. Бил прехвърлен срещу издръжка и гледане. Съседи от блока се подписали пред нотариус.

На дома са направени общо пет проверки - две от Агенцията за социално подпомагане, още две проверки през 2021 г. от АКСУ и последна - за проверка дали в дома има обитатели. Именно при петата проверка трябваше да се установи дали след неподновения лиценз на фирмата, тя продължава да работи. 

Въпреки че проверки са правени от 2016 г., докладът от тях не може да бъде предоставен, тъй като се пази пет години.

Докладът от проверките през 2018 г. обаче е ужасяващ: камери дори в тоалетните, храненето - на смени навън, опасни стълби за старите хора - са само част от нарушенията на дома

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

01.03 2023 в 23:15

Понякога подозирам, че хората се делят на напълно различни биологични видове, въпреки че външно си приличат.