Чартъри с мексикански туристи тръгват към България

OFFNews 26 май 2024 в 15:01 3477 1

летище София

Снимка Интернет

Чартърна програма от Мексико сити до София започнаха един от най-големите мексикански туроператори Mega Travel и българският им партньор "Вия травел" (Viya travel). Първият полет бе осъществен на 18 май 2024 г., като е предвидено са се направят общо 14 чартъра и "това е една осъществена наша мечта", заяви собственикът и управител на "Вия травел" Юсуф Коч пред туристическото издание TravelNews.

Полетите се осъществяват с големия 320-местен Airbus А330 на българската авиокомпания "Гъливеър" (GullivAir) и ще продължат до ноември. Полетът е директен и на всеки 12 дни.

Туроператорите са избрали Летище София за начална и крайна точка заради добрите условия.

"С чартърите ще водим мексикански туристи за обиколка на Балканите, като програмата стартира от София и завършва тук с полет обратно", обясни Коч.

Очакванията са да дойдат около 5000 мексиканци. Има осем различни пакета с обиколки на България, Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Започва се с обиколка на София, Пловдив, Велико Търново и Рилския манастир.

"Интересът към Балканите е много голям от страна на мексиканците, защото страните предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности", каза Юсуф Коч.

По думите му местният партньор е направил голяма реклама на региона и записванията са много добри. Всяка година у нас идват мексикански туристи, но с редовните турски авиолинии.

"За първи път обаче решихме да направим чартъри, защото броят на туристите се увеличава", каза Коч и допълни, че след ноември очаква да доведат и още около 2000 мексиканци по редовните линии.

Туристите са предимно възрастни и средна класа, които вече са видели Западна Европа. Сега искат да видят Балканите с колкото се може повече страни, за да се запознаят с различните традиции, история и храна.

Туроператорът "Вия травел" е създаден преди 15 години в България, но оперира в цяла Европа. През миналата година е посрещнал над 115 000 туристи на континента от цял свят, от които над 50 000 са били на Балканите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София