Борисов обеща пари за реставрация на храм "Александър Невски"

13 януари 2015 в 15:41 3194 1

Снимка пресцентър на Светия синод

Премиерът Бойко Борисов е обещал на българския патриарх Неофит държавата да търси средства за реставрация на храм-паметника „Александър Невски”, както и за ремонт на Богословския факултет.

"Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата“, заявил министър-председателят на срещата си с българския патриарх Неофит, съобщиха от пресслужбата на Синода.

Припомняме, че броени дни след официалното връчване на акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква, патриарх Неофит пръв даде своята лепта в набирателната сметка на катедралния храм за реставрацията му.

Помощ обеща още миналата година и министърът на културата Вежди Рашидов. То посети патриашеската катедрала и заяви, че ще помогне да се кандидатства за финансиране по европейски фондове.

Борисов и Неофит остро са осъдили всички прояви на тероризъм и са изразили солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ. Договорени са били и срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов.

В срещата са участвали още Ловчанският митрополит Гавриил, викарните епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, както и началникът на кабинета на Борисов Анжелина Тотева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови