Близо 6000 души ще получат личен асистент от 1-ви март

Ирина Евгениева Последна промяна на 05 февруари 2020 в 12:40 2250 0

Личен асистент от 1-ви март ще получат 924 души със степен на намалена работоспособност и около 4977 възрастни хора, обяви в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Готова е националната програма за грижа в домашна среда, с която се очаква да бъдат компенсирани нуждаещите се от лични асистенти. Заради новия закон за личната помощ от 1 януари около 13 000 души останаха без лични асистенти.

Така намираме решение за хората, които останаха без лични асистенти заради закона за личната помощ. Тази национална програма ще бъде на стойност 16,5 млн. лева и ще обхване хора над 65 години в невъзможност да се самообслужват и хора с тежки увреждания. Ще бъдат наети 2400 безработни лица, обясни социалният министър.

Приет е и Националният план за действие по заетостта за 2020 г., финансиран с 73 млн .лева.

Още днес ще бъдат изпратени инструкции до Националното сдружение на общините и бюрата на труда за начина, по който могат да започнат реализация на програмата, така че от 1 март да бъде предоставена помощта на хората, които имат нужда от нея.

„Ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни, като за 10 504 ще стане с различни програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните марки. В рамките на проекта е и продължаващият проект „Красива България“, за който са осигурени 4 млн. лева и са одобрени 48 проекта на български общини за медицински центрове, детски градини, училища“, каза още Сачева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !