Близо 40 000 души в ЕС умират от усложнения след грип всяка година

OFFNews 18 ноември 2014 в 20:09 2816 0

Между 200 000 и 300 000 души се разболяват от грип всяка зима, а при 15% от тях се получават усложнения, съобщават специалисти.

Около 40 000 души в Европейския съюз умират от грип всяка година, като до 90% от смъртните случаи са при хора над 65-годишна възраст, които имат хронични заболявания.

В същото време обаче лекарите посочват, че само 3% от българите се ваксинират, което ни поставя на последно място по имунизация в ЕС.

Лекарите призовават за подобряване на ваксинопрофилактиката, което включва и ваксини за медицинските работници, тъй като над 50% от тях се разболяват от грип всяка зима – процент, много по-висок в сравнение с останалите професии.

Ваксините са особено необходими и за хората в рисковите групи – малките деца и възрастните хора.

По препоръка на Световната здравна организация покритието на ваксинацията трябва да достигне във всички страни около 75%, обясняват специалистите, като уточняват, че това е една нереалистична задача за България в момента.

Въпреки това обаче са категорични, че ваксинирането трябва да стане по-популярно и хората трябва да получат повече информация за грипа и за усложненията, които могат да възникнат вследствие на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови