Проф. Кожухарова: Сега е времето за ваксина срещу грип

Вероника Шербанова Последна промяна на 24 октомври 2014 в 14:37 3300 5

Сега е много добър момент за хората да се ваксинират срещу грип. Това заяви пред OFFNews националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Все още няма регистрирани болни от грип, а хората с настинки са по-малко в сравнение с миналата година. Информационната система, в която се отразяват хората с дихателни инфекции, през миналата седмица са отчетени 1947 заболели от наблюдаваните 380 000 души, което е 51 на 10 000 души. Този брой показва едно типично за сезона ниво и дори е малко по-нисък от броя на заболелите по това време миналата година, обясни проф. Кожухарова. 

Разбира се, това са само хората, които са се обърнали към лекар. Затова най-вероятно точният брой е по-висок, но няма как да бъде измерен, допълни тя.

По думите й за момента няма положителна проба за грип – на инфлуенца вирус. Наблюдават се само инфекции, предизвикани от други вируси, които най-често наричаме настинки.

Проф. Кожухарова обясни, че рязкото застудяване и последвало затопляне нямат отношение към броя на болните и това не бива да ни притеснява.

Що се отнася до предстояща грипна епидемия и кога можем да я очакваме, проф. Кожухарова обясни, че грипната епидемия няма как да ни се размине, но няма как да се прогнозира точно кога ще бъде тя.

Грипната епидемия може да е през ноември, но може и да е по-късно. По-вероятно е да я очакваме в края на тази или началото на следващата година, но точни прогнози не могат да се правят, коментира проф. Мира Кожухарова.

През тази година очакваме най-вече щамовете „Калифорния“ от тип А (Свински грип) и „Тексас“ от тип А. Това са прогнозите на Световната здравна организация, на базата на която се приготвят противогрипните ваксини. Тези прогнози обикновено са верни и няма големи разминавания, посочи националният консултант по епидемиология.

Сега е много добър момент за хората да се ваксинират срещу грип, докато все още няма болни, категорична е проф. Кожухарова.

Тя обясни, че това е особено необходимо за хората във висок риск – хората с хронични болести, възрастните хора и децата.

При хората в напреднала възраст грипът често преминава трудно и са възможни усложнения. Децата карат грипа по-леко, но боледуват в пъти повече, защото имат контакт с много деца. Могат да се имунизират всички деца над 6-месечна възраст. Особено препоръчително е ваксинирането на деца с хронични заболявания – астма, диабет и др., подчерта проф. Кожухарова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2014 в 16:35

Stop да не си живял случайно някъде в Конго, че не са те ваксинирали? В България ваксините са налични и масови след втората световна война.

24.10 2014 в 15:47

ххх Фараон!

Давайте всички от старото поколение да си драскаме клечката, щото не са ни ваксинирали, не са ваксинирали децата ни, а не сме и пукнали без ваксини. Гадове сме, нали. Като хлебарките. Дори грип не ни лови. Виж другите, дето пият всеки боклук, създаден да "лекува" или грабват антибиотици при вирусни заболявания, те горките какво ще правят? Направо се чудя как не са си лепнали тетанус като се ваксинират през 10 години.
Пичове, изкарвайте клечките и съчките.
Ама някой вече е казал "Свещена простота".

24.10 2014 в 15:11

Пичкоманда яд ги е и са злобни защото няма ваксина срещо безмозъчие. Иначе, че грипната ваксина не става за нищо е ясно. Но разните там путки кухи дето не си ваксинират децата срещу кофти болести направо са за една туба бензин и клечката да им се драсне!

24.10 2014 в 14:58

Ваксините са зли и убиват... лошите вируси.

24.10 2014 в 14:53

Подгответе се, пичове! Малоумните и ретардирали антивакс кретени ще залеят статията с коментари как ваксините са зли и убиват.