Проф. Кожухарова: Сега е времето за ваксина срещу грип

Вероника Шербанова 24 октомври 2014 в 14:37 3904 5

Сега е много добър момент за хората да се ваксинират срещу грип. Това заяви пред OFFNews националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Все още няма регистрирани болни от грип, а хората с настинки са по-малко в сравнение с миналата година. Информационната система, в която се отразяват хората с дихателни инфекции, през миналата седмица са отчетени 1947 заболели от наблюдаваните 380 000 души, което е 51 на 10 000 души. Този брой показва едно типично за сезона ниво и дори е малко по-нисък от броя на заболелите по това време миналата година, обясни проф. Кожухарова. 

Разбира се, това са само хората, които са се обърнали към лекар. Затова най-вероятно точният брой е по-висок, но няма как да бъде измерен, допълни тя.

По думите й за момента няма положителна проба за грип – на инфлуенца вирус. Наблюдават се само инфекции, предизвикани от други вируси, които най-често наричаме настинки.

Проф. Кожухарова обясни, че рязкото застудяване и последвало затопляне нямат отношение към броя на болните и това не бива да ни притеснява.

Що се отнася до предстояща грипна епидемия и кога можем да я очакваме, проф. Кожухарова обясни, че грипната епидемия няма как да ни се размине, но няма как да се прогнозира точно кога ще бъде тя.

Грипната епидемия може да е през ноември, но може и да е по-късно. По-вероятно е да я очакваме в края на тази или началото на следващата година, но точни прогнози не могат да се правят, коментира проф. Мира Кожухарова.

През тази година очакваме най-вече щамовете „Калифорния“ от тип А (Свински грип) и „Тексас“ от тип А. Това са прогнозите на Световната здравна организация, на базата на която се приготвят противогрипните ваксини. Тези прогнози обикновено са верни и няма големи разминавания, посочи националният консултант по епидемиология.

Сега е много добър момент за хората да се ваксинират срещу грип, докато все още няма болни, категорична е проф. Кожухарова.

Тя обясни, че това е особено необходимо за хората във висок риск – хората с хронични болести, възрастните хора и децата.

При хората в напреднала възраст грипът често преминава трудно и са възможни усложнения. Децата карат грипа по-леко, но боледуват в пъти повече, защото имат контакт с много деца. Могат да се имунизират всички деца над 6-месечна възраст. Особено препоръчително е ваксинирането на деца с хронични заболявания – астма, диабет и др., подчерта проф. Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови