Близки и приятели се прощават с Бате Николай

OFFNews Последна промяна на 11 март 2018 в 08:29 3268 0

Близки и приятели се прощават с Бате Николай

В Народния театър ще се проведе поклонението пред актьора Николай Николаев. Актьорът почина на 6 март на 77 години след инсулт.

От 11.00 часа в централното фоайе на театъра последно "Сбогом" с Бате Николай ще си вземат близки, приятели и колеги на големия български актьор. 

Той е роден през 1940 г. в Силистра, син на българския художник Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 година в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле“. 

Бате Николай е носител на най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" за принуса му към изкуството.

Той е основател на единствената клиника по смехотерапия в страната - той лекуваше чрез забавления болни деца от "Пирогов", където се изявяваше като клоуна проф. д-р Коко.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народен театър „Иван Вазов“, а през 2002 година той се пенсионира.

През 2016 година той претърпя неприятен инцидент - той беше пребит в опит да бъде обран на гарата във Вакарел. Той бил нападнат в колата си, докато чака сина си да пристигне с влака от София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови