Билетчето за автобуса в Бургас скача с 30%

Повишение е възможно за София, Плевен, Варна и Стара Загора

OFFNews - Бургас 11 октомври 2017 в 15:03 5069 0

Снимка Бургасбус

От 1 лв. на 1,30 лв. да се повиши цената на билета в Бургас. Това ще предложи на местния парламент в морския град общинският превозвач „Бургасбус“. Поскъпване на билетчето се очаква и в останалите градове, където се изпълняват проекти по „Интегриран градски транспорт“, като София, Плевен, Варна и Стара Загора.

Разходите при всички дружества, като нашето, се повишават, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Освен увеличения подвижен състав, повече пари отиват за бордовото оборудване на автобусите и тролеите, посочва Драгнев.

От 2010 г. цената на билета не е повишавана. През това време се случиха доста завишения на всякакви стоки и услуги. Само за пример ще дам, че минималната работна заплата е скочила с 92% - от 240 лв. - на 460 лв. Това дърпа и средната заплата. Само ползването на климатици в автобусите, коства на „Бургасбус“ на месец около 35 000 лв. само за повечето гориво, което се харчи“, коментира Драгнев.

Той добавя, че и цената на метана, на който се движат много от автобусите в Бургас, се е повишила с над 30%.

Очаква се и цената на абонаментните карти за градския транспорт да се повиши също с около 30%. Предстои докладната записка на Петко Драгнев да бъде внесена в общинския съвет в Бургас, който да има крайната дума.

От ГЕРБ се въздържат от коментар, докато не се запознаят с мотивите на превозвача. Георги Дражев от НФСБ посочи, че ще иска анализ на актуалното състояние на дружеството и прогнозира, че това няма да е последното увеличение на цената на билета в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !