Без промяна в плана на Витоша ремонтът на Княжевския лифт започва до края на годината

Преди преобразяването на пл. "Св. Неделя" трябва да се смени цялата подземна инфраструктура, както и релсите на трамвая, каза арх. Здравков

OFFNews 08 януари 2021 в 10:11 2775 0

Княжевският лифт може бъде ремонтиран без промяна в плана за управление на Витоша. Такава промяна е необходима, ако се удължи трасето на този лифт, както и на Драгалевския. 

Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ. На среща на кмета Йорданка Фандъкова, министрите на екологията и земеделието, както и представители на спортното министерство и Столичния общински съвет вчера стана ясно, че са възможни няколко сценария за ремонта на княжевския лифт без промяна в плана за Витоша. 

Княжевският лифт от 30 години не функционира и очакванията на хората са той най-сетне да заработи. Най-бързият възможен вариант е да стъпим в рамките на съществуващите стълбове, това няма да изисква изработване на специализиран подробен устройствен план", обясни арх. Здравков. 

Направени са конструктивни обследвания на фундаментите, направени са предварителни проучвания, които са показали, че трасето може да бъде възстановено върху съществуващите фундаменти. При този сценарий може да се изготви документацията и започнат строителните работи до края на годината. 

Друг сценарий промяна в стълбовете, такъв е и инициираният от собственика вариант. При него трябва да се измени специализираният устройствен план, което изисква поне година и половина - две процедури, поясни арх. Здравков. 

Той коментира и ремонта на площад "Св. Неделя" по проект на студио "Фуксас" - проучванията са показали, че трябва да се смени цялата подземна инфраструктура, както и релсите на трамвая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови