Няма нужда от промяна в плана за Витоша, за да се възстанови Княжевският лифт

OFFNews 07 януари 2021 в 16:19 2373 0

Княжевският лифт може да се възстанови, без да се прави промяна в плана за управление на природен парк Витоша. Това стана ясно след среща на екоминистъра Емил Димитров, земеделският Десислава Танева, кметът Йорданка Фандъкова, представители на СОС и министерството на спорта. 

"Една от най-важните цели, която сме си поставили и по която лично работя, е да осигурим достъп до планината Витоша за всички софиянци. Затова още преди година заявих, че с или без желанието на собствениците на съоръженията, ние започваме процедури за тяхното възстановяване. Очертахме два сценария. Първият - да работим за възстановяване на Княжевския лифт в съществуващите стъпки, за което не е нужно изготвяне на специализиран устройствен план. И вторият сценарий, при който възстановяването по този начин не е технически възможно, и ще трябва да се изработи такъв план, обясни Фандъкова. 

Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти,. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза, обясни Фандъкова. 

Днес направихме много добра координация между екипите на всички държавни и общински институции, от които зависи възстановяването на лифта. Така че сроковете от наша страна да бъдат максимално кратки. Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт, каза още кметът. 

Инициирах днешната среща на всички институции, които имаме отношение към природен парк „Витоша“, заради зачестилите искания в последните седмици за промяна на плана за управление. Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата, знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, твърди Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови