Без прием и свиждания в социалните домове и честа дезинфекция: АСП с препоръки към най-застрашените в пандемията

OFFNews 30 април 2020 в 17:14 2385 0

Снимка Pixabay

Общините да спазват стриктно установените от оперативния щаб и здравните инспекции противоепидемични мерки в домовете за наставяване на хора. Писмо с такъв апел изпрати Агенцията за социално подпомагане до общините.

Социалните домове са сред най-рисковите по отношение разпространението на заразата от коронавирус не само у нас, а по света. Причините за това са няколко: там са събрани хора от рискови групи (напр. в напреднала възраст и с отслабен имунитет), трудно е да се постигне изолация на болните, преди те да заразят други обитатели на дома и персонал заради инкубационния период, в който няма симптоми на заболяването, но човек е носител на заразата; на места медицинският персонал не достига.

В САЩ например днес бе съобщено за 70 починали ветерани от дом, които са били заразени с Covid-19. Те са близо 30% от обитателите на дома. Огромен процент от починалите във Великобритания вследствие на коронавируса също са от социални домове.

Затова от АСП напомнят, че: "В сградите трябва да се извършвана честа дезинфекция и потребителите да спазват социална дистанция. За допълнителна информация и инструкции за поведение на потребителите и служителите на ЦНСТ, Домове за стари хора и други резидентни услуги, директорите трябва да се обръщат към РЗИ. Средства за дезинфекция и предпазни материали са предвидени в бюджетите на социалните услуги, като при липса на такива директорите им може да се обръщат към съответната община-доставчик за допълнителни количества".

От агенцията съобщават още до медиите, че от началото на извънредното положение са преустановени настаняванията и свижданията във всички социални услуги, като близките на настанените потребители могат да получават информация от директорите или от общините.

Препоръчва се всички дарения да бъдат получавани чрез куриерски фирми, за да се ограничи максимално достъпът на външни лица.

Центровете за социална рехабилитация и интеграция, Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа ще предоставят дистанционни услуги за деца и семейства по телефон, скайп, вайбър или електронна поща.

Социалните работници, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите изготвят опростен план със задачи, който се предоставя на семействата на ползвателите. Задачите за децата по седмичния план са намалени, като част от тях са например запознаване с букви, цифри, форми, растения, животни, цветове, арт-задачи с педагогически характер и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!