Български кариерен форум привлече над 150 сънародници в Мюнхен

ОFFNews 13 май 2019 в 10:54 1704 0

Над 150 български студенти и млади професионалисти посетиха първото издание на “Българския кариерен форум” в Мюнхен, където се срещнаха с представители на 33 родни компании. Кариерното изложение се провежда ежегодно в Германия и Великобритания, но за първи път немското издание на събитието гостува в баварската столица. Събитието беше организирано от Министерството на труда и социалната политика и сдружение “Български кариерен форум” в партньорство с академично дружество “Алеко”.

Посетителите, изложители и гостите бяха приветствани от заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, Драгомир Димитров – генерален консул на Република България в Мюнхен и Ангел Игнатов – председател на “Български кариерен форум”, a със специално видео обръщение се включи и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

"Ситуацията на пазара на труда и икономическото развитие на България са изключително добри в последните няколко години. Когато си подадем ръка с работодателите и младежи, които са завършили своето образование в чужбина, но са се върнали да работят в родината, заедно можем да покажем колко е привлекателно да се работи в България. На практика в България няма фирма, която да не търси млади хора с добро образование. Затова бих призовала всеки един млад човек, получил образование в престижен университет в чужбина, да се реализира в собствената си родина", каза заместник-министър Зорница Русинова.

Посетителите се срещнаха с представители на 33 компании, сред които се отличаваха водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Мюнхен е индустриален и икономически център на Южна Германия и привлича ежегодно голяма част български студенти и млади професионалисти. Разнообразният профил на българската диаспора в района и разпознаваемостта на събитието предизвикаха и рекордния интерес от страна на бизнеса тази година.

"По време на организацията на изложението в Мюнхен се сблъскахме с огромното предизвикателство да се свържем с тукашните сдружения, но това наистина си заслужаваше, защото по този начин успяхме да достигнем до много млади българи, които един ден най-вероятно ще намерят своите възможности в България“, коментира Маргарита Димова от екип "Корпоративен и Маркетинг" към "Български кариерен форум".

"Каузата е ключовата дума, която събира всички тези млади хора, които искат да се занимават с организацията на това прекрасно събитие. За нас успехът всъщност е да разпространим нашата кауза и да помогнем на все повече млади хора да направят един информиран избор, прибирайки се в България", каза Маргарита Радева от екип "Операции и Маркетинг" към "Български кариерен форум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови