Българка оглави ключова комисия в най-влиятелната женска организация Зонта интернешънъл

OFFNews 07 юли 2016 в 09:22 9168 2

Мария Стефанова

Снимка 24 часа

Мария Стефанова

Най-влиятелната организация за овластяването на жените „Зонта интернешънъл” проведе 63-ия си конгрес в Ница, Франция. Всеки две години Зонта избира ново ръководство, което се състои от 11-членен борд на директорите и 9-членна Международна номинационна комисия, която е отговорна за издигането на най-подходящите лидери в „Зонта интернешънъл”.

Българка беше избрана за председател на Международната номинационната комисия за периода 2016 - 2018 година. Мария Стефанова, журналист, медиен експерт и дългогодишен член и председател на СЕМ беше избрана с 1011 гласа от общо 1415 делегати от цял свят на конгреса в Ница.

Мария Стефанова е първата българка, която беше избрана за директор в борда на организацията през 2012, а сега спечели 72 % от гласовете на всички делегати и застана начело на Международната номинационна комисия. Това е висока чест за България, която е на картата на Зонта интернешънъл от 21 години, има 8 български клуба и много успешни проекти. Зонта България беше в основата на ратификацията на Истанбулската конвенция за ненасилието срещу жените.

„Зонта интернешънъл” е световна неправителствена организация с консултативен глас в ООН. От 4045 НПО в Организацията на обединените нации само 144 имат генерален съвещателен глас и „Зонта интернешънъл” е сред тях.

Зонта работи чрез своите клубове в 67 държави по света, а членската й маса е над 30 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови