България преговаря с Израел за ограда като тази по границата с Египет

OFFNews 03 септември 2015 в 21:07 8425 9

Снимка wikimedia

Оградата по границата с Египет.

България и Унгария обмислят възможността да издигнат стоманени огради с височина 5-6 метра по участъци от своите граници. Новите съоръжения ще са като оградата по границата на Израел с Египет.

Това съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на източник от израелския бизнес, пожелал анонимност поради деликатността на преговорите.

Двете европейски страни са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда.

Сътрудничеството между израелското и българското министерство на вътрешните работи е доста интензивно. Засега не мога да ви кажа никакви подробности, но мисля, че сме заимствали колкото е възможно от израелския опит, коментира пред агенцията българският заместник-посланик в Израел Райко Пепеланов.

Издигането на подобни съоръжения напомня за разделението в Европа по време на Студената война - оградите са високи 5-6 метра, завършват с режеща тел и на тях са монтирани камери и сензори за движение, пише Ройтерс.

Израелският източник уточнява пред агенцията, че към момента сделка не се очертава, защото има бюджетни ограничения и заради политическата чувствителност в Европейския съюз към издигането на огради за контрол над потока от мигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Либия и други страни.

През 2013 г. Израел завърши оградата по 230-километровата граница с Египет. Тя бе построена, за да пресече притока на мигранти от Африка и нападенията на ислямистки бунтовници. Оградата струваше 380 милиона долара.

Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15% по-скъпо - около 1,9 милиона долара за километър, казват източници от израелската индустрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews