България помага на наводнените Сърбия и Босна с 200 хил. лева

OFFNews 03 септември 2014 в 16:15 2089 1

Българското правителство отпусна хуманитарна помощ на Сърбия и на Босна и Херцеговина в общ размер от 200 000 лева. Помощта е във връзка с поройните дъждове и наводненията в двете страни.

Средствата се осигуряват от предвидените в централния бюджет за официална помощ за развитие, като на  двете страни ще бъдат предоставени по 100 000 лв.

"Предоставянето на финансова помощ е ясен израз на ангажираността на България в областта на международната хуманитарна дейност", обясняват от Министерски съвет.

През месец май 2014 г. в Сърбия и на Босна и Херцеговина имаше тежки наводнения, които доведоха до голям брой човешки жертви и нанесли значителни поражения на инфраструктурата им.

Това е вторият подобен акт през тази година, след като в края на май българският кабинетът предостави хуманитарна помощ под формата на имущество.

Междувременно стана ясно, че двама доброволци и петима служители на МВР ще бъдат удостоени с държавна награда за участието си в спасителните и аварийно-възстановителните дейности при наводнението в Мизия.

Правителството предлага на президента да издаде укази за награждаване с орден „За гражданска заслуга” – втора степен, на Пламен Пенев, Иван Иванов, Васил Петров, Петко Вишев и Драгомир Гайдев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов пък ще бъдат наградени за приноса и заслугите им за сигурността и обществения ред в града.

Двамата доброволци са сред първите, които на 2 август сутринта започват да помагат при изграждане и укрепване на дигите на река Скът. С тежка техника те евакуират над 300 човека и на имущество в първите часове в нощта на наводнението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!