България изпрати патриарх Неофит в последния му земен път

OFFNews 16 март 2024 в 16:20 2140 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

България изпрати днес Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Архиерейска заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужена тази сутрин в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Литургията беше водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник-председател на Светия синод.

В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, народни представители, представители на съдебната власт, конституционният съдия Янаки Стоилов, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.)., Симеон Сакскобургготски.

Сред присъстващите бяха и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха също посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук.

След заупокойната литургия Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия.

След траурните служби в катедралата "Св. Александър Невски" тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от катедралата "Св. Александър Невски и достигнало до храма "Св. Неделя". Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет. Шествието беше съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора се бяха събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм "Св. Неделя" в София. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви, както и от всички, които се включиха в траурното шествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика