Багери в "Столипиново", роми не си дават павилионите

OFFNews 25 април 2014 в 08:49 10368 13

Багер бута една от незаконните постройки в

Снимка Нова тв

Багер бута една от незаконните постройки в "Столипиново".

Багери влязоха в пловдивския ромски квартал "Столипиново" тази сутрин, когато местната общинска администрация започна операция по отстраняване на незаконни постройки.

Първата бе бутната около 8:30 ч. По план общо около 70 будки, павилиони и гаражи ще бъдат премахнати. Някои от тях са дребни търговски обекти - магазинчета, автомивки, фризьорски салони. Няма да се събарят жилища.

Появата на машините предизвика напрежение сред собствениците на набелязаните обекти. Някои от тях заплашиха да бранят с телата си постройките, които са единственият им източник на препитание. 

Кметът на пловдивския район "Източен" Петър Петров заяви пред Нова тв, че обектите с години не са узаконени и е време да се отстранят. "Самите хора искат да се подреди районът и да живеят като съвременни хора. Виждате, че много малко са недоволните. Ние ще им дадем възможност по схема на търг от кметството да си вземат обекти, на които да плащат данъци", каза кметът. На мястото на съборените павилиони общината ще засади зелени площи.

"Това ни е хлябът. Ако дават работа на хората, нямаше да правим това нещо", отвърнаха му засегнатите. Те не отрекоха, че постройките им не са законни.

Междувременно на място дойдоха и представители на ВМРО, които се застъпиха за ромите и за това общината да предложи схема за узаконяване вместо да бута будки и гаражи. 

Акцията ще струва около 20 хиляди лева на администрацията на район "Източен", като парите са от собствения бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!