БАБХ затвори хранителен магазин в Кюстендил

OFFNews 22 юни 2023 в 10:02 1222 0

БАБХ

Снимка Александра Маркарян

БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните затвори хранителен магазин в Кюстендил заради хигиенни несъответствия, съобщиха от БАБХ. 

Агенцията е извършила 2 165 проверки в магазини и заведения за обществено хранене от 12 до 16 юни. От тях 1 646 са по официален контрол (планов), а 66 по сигнали и оплаквания от граждани.

За констатирани нарушения при инспекциите са съставени 18 акта за установяване на административни нарушения и 133 предписания.

Унищожени са около 762 кг храни и около 130 яйца заради изтекъл срок на годност. Иззети и насочени за унищожаване са още 403 кг и 42 литра храни от животински и неживотински произход.

Констатираните несъответствия при извършените проверки са: предлагане на храни с изтекъл срок на годност без документи за произход, без етикетировка, неправилно съхранени; несъответствия по сграден фонд, технологично оборудване и незадоволително хигиенно състояние; работещи обекти, които не са вписани в регистъра по Закона за храните и други.

Гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция „Подай сигнал“ на официалния сайт на БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика