АЗ отчете рекорден спад на безработицата за декември

Нели Чолашка 13 януари 2015 в 13:17 3041 0

Асен Ангелов, шеф на Агенцията по заетостта.

Безработицата през 2014 година е 11,2% средно за годината, а за декември тя е 10.7% и намалява за първи път от 23 години именно през последните месеци на годината.

Това отчете днес директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Този спад е постигнат при значително по-малка субсидирана заетост в резултат на по-адекватна работа на трудовите посредници в бюрата труда, твърди Ангелов.

37 хиляди души по-малко са били включени в субсидирана заетост през 2014 година спрямо 2013 година заради намалени средства за тези насърчителни мерки. Ако имаше пари и за тези хора, средната безработица щеше да бъде около 10%, смята Ангелов.

Средният месечен брой на регистрираните в бюрата по труда през 2014 година е 366 570 души, след като първите месеци на миналата година са били 400 000.

За сравнение, през декември 2013 година намалението спрямо началото на годината е било с 5500 души, а през тази година имаше много повече пари в Националния план за действие по заетостта.

Шефът на Агенцията по заетостта отдава намаляването на безработицата в края на миналата година на по-активната и адекватна работа на бюрата по труда.

Той призна, че се запазват нивата на ниска заетост на най-уязвимите групи - хората без квалификация и без образование, хората над 50-годишна възраст и хората с увреждания.

Той обеща през тази година работа според нуждите на трудовите пазари по градове и региони, както и обединяване на системите на агенцията и частните посредници. В бюрата по труда пък ще дават консултации на безработните как да представят пред работодателите своито компетенции и умения.

Ангелов смята, че през първото тримесечие на годината няма да има спад на безработицата, но се надява, че за цялата година той ще е по-голям от заложения в Закона за бюджета за 2015 г. спад от 0.1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови