Авария в хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска

OFFNews 11 февруари 2020 в 20:46 1844 0

Снимка wikimedia

Река Юговска

Авария в хвостопровод на „Лъки Инвест“ ЕООД е довела до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска днес следобед, съобщават от министерството на околната среда и водите.

Взети са проби от 8 пункта по течението на двете реки. Установено е изпускане на хвост във водите на река Юговска в близост до град Лъки.

Причината - авария на довеждащ хвостопровод, отвеждащ хвоста от "Лъкинска Обогатителна Фабрика" до хвостохранилище „Лъки - 2 – Комплекс“.

"Допуснато е нерегламентирано заустване на хвост в река Юговска вследствие на което водите на реката са със силно променен цвят" - обявиха още от МОСВ.

Аварията е отстранена в рамките на един час. За допуснатото нарушение "срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки".

Водните проби ще бъдат анализирани по следните показатели: активна реакция, рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел, живак.

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" е изпратила предупреждение до Областна администрация - Пловдив, ВиК - Пловдив, РЗИ - Пловдив и общините във водосбора на засегнатия участък - Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица, за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови