Авария спря хемодиализата във Видин, здравното министерство започна спешна проверка

OFFNews 03 октомври 2018 в 20:20 2365 0

Здравното министерство разпореди спешна проверка в центъра по хемодиализа във Видин, който спря работа заради авария в системата на отделението. 

Гръмнала е част от системата, която омекотява водата. През системата минава водата, която след това влиза във всички индивидуални апарати. Служители на водоснабдителното дружество са привели системата в авариен работен режим, а от болницата са предупредили пациентите, че ще могат да използват апаратите за хемодиализа, но има риск от усложнения заради твърдата вода. 

Тази сутрин почина един от пациентите, чакащи за хемодиализа. Лекарите обявиха, че няма връзка между смъртта му и аварията. 

От болницата обясниха, че в понеделник пациентът не се е явил за хемодиализа. Във вторник му е предложено да бъде откаран в Монтана, но той е отказал, а днес е откаран от Спешна помощ във видинската болница, където починал, преди да му бъде включен апаратът, съобщи bTV.

Здравното министерство съобщи, че по случая започва спешна проверка в центъра, а зам.-министър Бойко Пенков ще отиде на място. 

Създадена е организация пациентите да бъдат транспортирани безплатно до Монтана и Лом, след като пациентите, които са се страхували да използват апаратите във Видин, са пътували до другите градове на собствени разноски.

В същото време стана ясно, че до дни министерството ще предостави 180 000 лв. за закупуване на нови хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са отпуснати от Министерския съвет в края на септември, уточниха от ведомството.

Очаква се аварията в центъра да бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът да работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови