Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Астрономическата зима настъпва днес в 17:59 ч

Застудяването продължава, максималната температура в София ще е около нулата

OFFNews 21 декември 2021 в 05:50 1084 0

Снимка Pixabay

Астрономическата зима настъпва точно в 17:59 ч днес, 21 декември 2021 г. Денят на зимното слънцестоене е и най-краткият в годината, а нощта - най-дългата. Днес слънцето в София изгрява в 7:54 ч. и ще залезе в 16:56 ч. Денят продължава 9 часа и 2 минути.

Времето през първия зимен ден ще напомня за сезона. Застудяването ще продължи. Ще духа до умерен вятър. В Дунавската равнина и Горнотракийската низина той ще е временно силен, от северозапад.

Облачността ще е променлива. На места в североизточните и планинските райони ще прехвърча сняг.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 5° и 0°, а максималните - между 0° и 5°. В София минимална температура около минус 4°, максимална - минус 1°-0°.

Над планините ще има променлива облачност. На места ще превали слаб сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Времето ще е студено. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра - около минус 12°.

Над Черноморието ще има променлива облачност. На изолирани места по северното крайбрежие ще прехвърчи сняг. Ще остане ветровито с умерен и временно силен вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 3°-5°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Времето до Рождество Христово

В сряда ще е слънчево и студено. Температурите ще паднат до минус 10°. Максималните ще са между минус 2° и 3°.

В четвъртък сутринта ще е все още студено, на отделни места в низините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. През деня със слаб югозападен вятър ще започне затопляне, а след обяд от запад - и увеличение на облачността, висока и средна.

През празничните дни ще духа слаб до умерен югозападен вятър и температурите ще се повишат значително, първо дневните. В неделя минималните навсякъде ще са положителни, а максималните в Северна България и югоизточните райони ще са между 10° и 15°, в Предбалкана - и по-високи. В западната част на Горнотракийската низина и в котловините, където ще се образуват инверсии, дневните температури ще остават под 10°. В петък и събота облачността ще е променлива, все още без валежи, през първия ден и с повече слънчеви часове. В неделя и понеделник ще преобладава облачно време, на отделни места ще има и валежи от дъжд, предимно слаби. Ще остане топло за декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!