Арменският поп пита патриарх Неофит за смесените бракове

OFFNews 12 февруари 2016 в 07:33 4928 4

арменски поп
Исахак Бохосян подготвя писмо до патриарх Неофит за смесените бракове между българи и арменци

Предводителят  на арменската църква у нас архимандрит Исахак Бохосян подготвя писмо до патриарх Неофит, в което да се застъпи за църковните бракове между българи и арменци. Това съобщи д-р Ахавни Кеворкян, съветник по културните въпроси на почетния консул на Армения в Пловдив, цитирана от Дарик радио. Поводът е пореден случай на отказ за църковна венчавка на млада двойка в три пловдивски православни черкви.

Това не е собствено мнение на Пловдивската митрополия, а канон на църквата, коментира епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христов. По думите му, Арменската апостолическа църква спада към т.н. дохалкидонски църкви, които изповядват само едно естество в Христос – божественото; а православната църква учи, че той е богочовек с 1 лице и 2 естества: божествено и човешко. На въпрос не разделя ли този канон хора, които така или иначе изповядват една религия – християнската – отец Виктор отговори, че всеки има свободна воля да избира вярата си. И че канонът не може да се пристъпва.

Младата двойка, получила отказ да се венчае в православна черква под тепетата, ще сключи брака си през юни в арменския храм. От името на арменската общност, д-р Ахавни Кеворкян обобщи, че е немислимо християнството да ни дели, вместо да намира поводи да ни обединява, особено предвид съвременните предизвикателства за Европа.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС