Quantcast

Арменският поп пита патриарх Неофит за смесените бракове

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2016 в 07:33 3694 4

арменски поп
Исахак Бохосян подготвя писмо до патриарх Неофит за смесените бракове между българи и арменци

Предводителят  на арменската църква у нас архимандрит Исахак Бохосян подготвя писмо до патриарх Неофит, в което да се застъпи за църковните бракове между българи и арменци. Това съобщи д-р Ахавни Кеворкян, съветник по културните въпроси на почетния консул на Армения в Пловдив, цитирана от Дарик радио. Поводът е пореден случай на отказ за църковна венчавка на млада двойка в три пловдивски православни черкви.

Това не е собствено мнение на Пловдивската митрополия, а канон на църквата, коментира епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христов. По думите му, Арменската апостолическа църква спада към т.н. дохалкидонски църкви, които изповядват само едно естество в Христос – божественото; а православната църква учи, че той е богочовек с 1 лице и 2 естества: божествено и човешко. На въпрос не разделя ли този канон хора, които така или иначе изповядват една религия – християнската – отец Виктор отговори, че всеки има свободна воля да избира вярата си. И че канонът не може да се пристъпва.

Младата двойка, получила отказ да се венчае в православна черква под тепетата, ще сключи брака си през юни в арменския храм. От името на арменската общност, д-р Ахавни Кеворкян обобщи, че е немислимо християнството да ни дели, вместо да намира поводи да ни обединява, особено предвид съвременните предизвикателства за Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2016 в 14:12

Родената от майка православна и баща католик прекрасна моя внучка беше кръстена от католически поп без проблеми, без въпроси и без мърморене. В това отношение католическата църква е много напред. Та те признаха официално, че изповядващите юдаизъм нямат нужда от евангелизиране, защото са достатъчно близо до Него. Православието си остава най-ретроградната и реакционна част от християнството.

Поздрав!

12.02 2016 в 11:35

Арменската църква очевидно действа доста по-цивилизовано и модерно, щом разрешава такива бракове.
Православието е затънало в средните векове и ако иска да оцелее, трябва сериозно да помисли за всякакви промени...

12.02 2016 в 11:03

обърка се държавата, обърка се света...и нема я дъртата вещица леля Баба Ванга да предскаже, да намекне...туй чудо за първи път света вижда!! Вместо да питат Арменския Поп!!
Арменския Поп пита!!! Т'ва е поличба, казвам ви! За всеки случай, питайте Нешка Робева, или Светлин Русев, мое се сетят - дъртия таласъм нещо да им е казал, нещо да им е рекнал на ушенце...

12.02 2016 в 09:35

Ама че ситуация - арменския поп (буквално) се оплаква на арменския поп (метафорично).
Що просто не им теглите една на брадясалите бивши ДеСейци и техния канон? Няма никакъв смисъл да си трошите нервите.