Арх. Здравков: Транспортен хъб на Околовръстното, ако метрото стигне до Витоша

Естакади и тунел от "Братя Бъкстон" до АМ "Люлин", проектът ще струва над половин милиард

OFFNews 15 май 2020 в 09:54 5430 2

Транспортен хъб да се оформи на Околовръстното, ако метрото стигне до Икеа, планира Столична община. 

Идеята е да се удължи Симеоновският лифт, така че хората да се качват от мотрисата в планината, да се изгради огромен паркинг, а автогара "София Юг" да се премести тук и да освободи жк "Изгрев". Това разказа главният архитект на столицата Здравко Здравков по БНТ. Общинските съветници обаче засега отлагат гласуването на проекта още на ниво комисии и искат допълнителни проучвания и анализи. 

Да освободи от задръствания София има за цел и проектът за изграждането Околовръстното от "Братя Бъкстон" до АМ "Люлин". Той ще надхвърли 500 млн. лева, защото е много мащабен проект, досега такова нещо в столицата не е правено, обясни арх. Здравков. Ще се наложи реконструкция на яз. Суходол, изграждането на тунел и естакади - най-сложното съоръжение в целия Околовръстен път, коментира Здравков.

Днес ще бъде представен проект за трансформация на ул.“Съборна“ между бул.“Витоша“ и Градската градина. "Съборна" е липсващото пешеходно звено между парка на НДК и градината на Народния театър, обясни арх. Здравков. И уточни, че днес ще се премахнат местата за част от автомобилите. 

В представянето освен него ще участват заместник-кметът по транспорт Кристиян Кръстев, общинските съветници Борис Бонев от Спаси София и Зафир Зарков от ГЕРБ, както и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

2

JustSoYouKnow

15.05 2020 в 18:35

Предполагам защото:
1. другите кръстовища са вече решени по този начин.
2. по- добре е да се направи веднъж правилно отколкото сега да бъде направено и след 10 -15 години да се затвори да се прави наново, или да се обяснява ми това е положението.

Като цяло идеята е да бъде направено така, че да е привлекателна алтернатива вместо да се мине през центъра, очевидно ще се заобикаля трябва да предлага по-висока скорост и липса на светофари.

15414

1

Hihi1981

15.05 2020 в 14:33

Защо тунели и естакади,не може ли да се увеличи само броя на платната???